Individální projekty MPOA

Mikroprocesory s architekturou ARM

Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


2014:led-text

Běžící text s LED diodami


Zadání projektu

Vytvořte hardware, který se bude skládat z LED diod o velikosti matice 5×5. Každý článek matice má v sobě integrován 3 čipy. Celkem se tedy bude jednat o 5x5x3 = 75 vysoce svítivých bílých LED diod, které budou tvořit jeden celek na hliníkové destičce. Na diodách bude běžící libovolný text dle uvážení, navrhněte obslužný firmware a demonstrujte funkci.


Popis hardwaru

Pro realizaci tohoto projektu jsou použity tříčipové vysoce svítivé bílé LED diody OSRAM, typ OSTAR Headlamp. Každý jednotlivý čip potřebuje ke své funkci napětí, které připojíme na diodu v propustném směru o velikosti přibližně od 2,5 do 3,5V. Jelikož tyto čipy svítí jako jeden celek (nelze je tedy jednotlivě adresovat), potřebujeme přivést napětí z externího zdroje o velikosti alespoň 7,5V k rozsvícení jednoho článku.

Celkový počet použitých LED článků je 25, které jsou vůči sobě zapojeny paralelně a zároveň tvoří čtvercovou matici o velikosti 5×5. Abychom mohli připojit a zároveň ovládat tyto články, je nutné vytvořit pomocnou DPS s tranzistory, které budeme spínat pomocí vývojové desky KL25Z. Jednotlivé tranzistory spínáme přivedením log.'1' na bázi bipolárního NPN tranzistoru z vývojové desky. Spínat můžeme libovolný sloupec displeje a k tomu si zvolit námi vybraný LED článek v řádkovém uspořádání.

      Ve schématu není uvažován žádný ochranný rezistor pro LED!

Jako programové prostředí je použito mbed.org, které je online a tudíž se nemusí instalovat další přebytečný software. Stačí pouze jediná registrace na oficiálních stránkách.


Popis činnosti

Ovládání maticového displeje je řešeno pomocí multiplexování jednoho tříčipového článku. A to vše s dostatečnou frekvencí aby lidské oko nerozeznalo zapínání/vypínání jednotlivých čipů. Každá dioda má velice podobný, ale nepatrně lišící se odběr proudu v závislosti na přiloženém napětí, který si odebírá z externího zdroje. Výsledkem by tedy bylo, že intenzita osvětlení by byla nerovnoměrná. Jelikož ale lidské oko je ozářeno bílým světlem, nedokáže v tento aktuální moment rozeznat intenzitu podsvětlení bílých LED, existuje zde jistá tolerance.


Závěr

Dosažené výsledky jsou součástí přílohy. Ta se skládá ze zdrojového kódu, demonstrujícího videa, dodatečných foto obrázků a nakonec je vloženo schéma a návrh desky plošného spoje v programu Eagle. Závěrem lze říci, že maticové uspořádání LED článků o rozměrech 5×5 nebylo nejrozumnější. Některá písmena abecedy se špatně definovala z důvodu čtvercového uspořádání. Vhodnější by bylo LED články uspořádat v širokoúhlém formátu. Jelikož se ale jedná o demonstrující funkci, nelze to označit za chybu. Finální verze by se tedy designově lišila.
led_text.zip

2014/led-text.txt · Poslední úprava: 2015/01/04 16:55 autor: Ota Stehlík