Individální projekty MPOA

Mikroprocesory s architekturou ARM

Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


2015:rot-control

Rozdíly

Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.

Odkaz na výstup diff

Obě strany předchozí revize Předchozí verze
Následující verze
Předchozí verze
2015:rot-control [2016/01/20 06:24]
David Krolák [Závěr]
2015:rot-control [2016/01/24 10:44] (aktuální)
David Krolák [Ukázka činnosti]
Řádek 7: Řádek 7:
  
 ===== Úvod ===== ===== Úvod =====
-Uvedený projekt je součástí diplomové práce na téma //Modul pro verifikaci rotačních pozičních senzorů//, jejímž výstupem je návrh řídícího modulu včetně komunikačního rozhraní pro rotační systém ​dostupný na pracovišti firmy ON Design Czech. Cílem tohoto projektu je vytvořit program pro vhodně zvolenou vývojovou desku mikrokontroléru (dále MCU kit) umožňující jak řízení systému tak i časově synchronizovaný záznam velkého množství aktuálních pozic.+Uvedený projekt je součástí diplomové práce na téma //Modul pro verifikaci rotačních pozičních senzorů//, jejímž výstupem je návrh řídícího modulu včetně komunikačního rozhraní pro mechanický ​rotační systém. Cílem tohoto projektu je vytvořit program pro vhodně zvolenou vývojovou desku mikrokontroléru (dále MCU kit) umožňující jak řízení systému tak i časově synchronizovaný záznam velkého množství aktuálních pozic.
  
 ===== Hardware ===== ===== Hardware =====
Řádek 428: Řádek 428:
 {{ :​2015:​rot-control:​emul_enc_tim1_forwdir.png?​direct&​500 |Emulovaný signál v kladném směru otáčení}} {{ :​2015:​rot-control:​emul_enc_tim1_forwdir.png?​direct&​500 |Emulovaný signál v kladném směru otáčení}}
 {{ :​2015:​rot-control:​emul_enc_tim1_backdir.png?​direct&​500 |Emulovaný signál v opačném smeru otáčení}} {{ :​2015:​rot-control:​emul_enc_tim1_backdir.png?​direct&​500 |Emulovaný signál v opačném smeru otáčení}}
 +
 +Videoukázka činnosti modulu s mechanickým rotačním systémem:
 +{{youtube>​4CmBFKIEgZY?​medium}}
  
 ===== Zdrojové soubory ===== ===== Zdrojové soubory =====
Řádek 435: Řádek 438:
 Použití aplikace STM32CubeMX výrazně urychluje vývoj embedded aplikací, avšak tato aplikace ještě skýtá pár nedostatků ve formě poznámek k nastavení periférií. Například při nastavení časovače do funkce čítání pulsů z inkrementálního kodéru v módu TI12 by mohla informovat, že není dovolené nastavovat jednotlivé vstupy kanálů, aby reagovaly jak na nástupnou tak i sestupnou hranu pro správnou funkčnost. Použití aplikace STM32CubeMX výrazně urychluje vývoj embedded aplikací, avšak tato aplikace ještě skýtá pár nedostatků ve formě poznámek k nastavení periférií. Například při nastavení časovače do funkce čítání pulsů z inkrementálního kodéru v módu TI12 by mohla informovat, že není dovolené nastavovat jednotlivé vstupy kanálů, aby reagovaly jak na nástupnou tak i sestupnou hranu pro správnou funkčnost.
  
-Vytvořený firmware je plně funkční, kdy důkazem jsou vyfocené obrazovky terminálu pro komunikaci s modulem přes virtuální sériový port a naměřené průběhy signálu emulovaného kodéru. Při měření rychlosti otáčení s emulovaným kodérem je vidět vliv zaokrouhlovací chyby floatu při přechodu pozice nulou, kdy se provádí korekce se započítáním rozlišení kodéru. Nicméně tato chyba se projevuje na druhém desetinném místě a není až tak významná.+Vytvořený firmware je plně funkční, kdy důkazem jsou vyfocené obrazovky terminálu pro komunikaci s modulem přes virtuální sériový port, videoukázka ​a naměřené průběhy signálu emulovaného kodéru. Při měření rychlosti otáčení s emulovaným kodérem je vidět vliv zaokrouhlovací chyby floatu při přechodu pozice nulou, kdy se provádí korekce se započítáním rozlišení kodéru. Nicméně tato chyba se projevuje na druhém desetinném místě a není až tak významná.
  
 Při měření rychlosti otáčení s mechanickým systémem se nastavené otáčky od měřených odlišují z důvodů zesílení servozesilovače,​ které není konstantní v celém pracovním rozsahu. Konečná pozice u krokování s emulovaným kodérem běžícím na kmitočtu 100 kHz je větší o 7 pozic kvůli pozdějšímu vyčtení obsahu čítače při odesílání zprávy přes USB. Při měření rychlosti otáčení s mechanickým systémem se nastavené otáčky od měřených odlišují z důvodů zesílení servozesilovače,​ které není konstantní v celém pracovním rozsahu. Konečná pozice u krokování s emulovaným kodérem běžícím na kmitočtu 100 kHz je větší o 7 pozic kvůli pozdějšímu vyčtení obsahu čítače při odesílání zprávy přes USB.
2015/rot-control.1453267448.txt.gz · Poslední úprava: 2016/01/20 06:24 autor: David Krolák