Individální projekty MPOA

Mikroprocesory s architekturou ARM

Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


2016:lora-demo

Zadání

Seznamte se s komunikační technologií LoRa. Pomocí komunikačního modulu RN2483 realizujte spojení na cloudové úložiště, případně mezi dvěma komunikačními moduly. Přenášená data budou získávána ze senzoru BME280. Řízení komunikačního modulu a senzoru realizujte na vývojové desce NUCLEO-F411RE.

Hardware

NUCLEO-F411RE

Jedná se vývojový kit obsahující 32bit MCU STM32F411RET6 s Cortex-M4 jádrem od STMicroelectronics. Vývojový kit obsahuje ST-LINK/V2-1 programátor a debugger. MCU bude sloužit ke komunikaci se senzorem BME280 a modulem RN2483.

BME280

Je enviromentální sensor pro měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu. Komunikační rozhraní s MCU je I2C.

RN2483

Je bezdrátový komunikační modul využívající komunikační technologie LORAWAN. Modul je umístěn na shieldu kompatibilním s pinheadry na vývojové desce s MCU. Modul komunikuje s MCU přes UART. Datová rychlost je 57600Bd. Datový rámec je pak 8datových bitů, jeden stop bit a bez parity.

RN2483 komunikuje s MCU prostřednictvím tzv commandů. http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/40001784B.pdf je odkaz na uživatelskou přiručku jednotlivých commandů. Commandy se rozdělují do tří skupin dle toho jakou vrstvu obsluhují.

  • - Systems Command
  • - MAC Command
  • - RADIO Command

Commandy jsou implementovány v obslužné knihovně.

Zapojení

Software

Software zařízení je vyvíjen v online prostření mbed.

Pro komunikaci a získávání dat ze sensoru BME280 byla použita hotová knihovna. Odkaz na knihovnu: https://developer.mbed.org/users/MACRUM/code/BME280/ Přečtení dat ze sensoru.

float temperature = BME280.getTemperature();
float pressure = BME280.getPressure();
float humidity = BME280.getHumidity();   

Během ladění komunikace mezi MCU a RN2438 byl použit logický analyzátor Saleae.

Závěr

Zadání projektu nebylo splněno. V projektu se podařilo přečíst data ze senzoru BME280. Dále byla vytvořena komunikace s komunikačním modulem RN2438.

Pro příjem dat payloadů ze sítě LORAWAN je třeba vlastnit vlastní webový server, který bude payload dat přijímat a následně zpracovávat. Payloady se rovněž mohou pravidelně posílat na server jako CSV soubor. Plné otestování komunikace nebylo realizováno. Nebyl vytvořen webový server.

Během komunikace ohledně toho jak se do sítě LORAWAN připojit a dalších detailů kolem, byla ze strany člověka s nímž jsem komunikoval nabídnuta možnost spolupráce v oblasti distribuce případných produktů. Konkrétně byl zájem o bezdrátové sensory posílající data do sítě. V případě vyvinutí zařízení byla nabízena možnost distribuce produktu na stránkách. http://www.alternetivo.cz/

2016/lora-demo.txt · Poslední úprava: 2017/01/15 22:33 autor: Jakub Tománek