Individální projekty MPOA

Mikroprocesory s architekturou ARM

Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


2016:repeater-ctrl

Simplexní opakovač

Úvod

Zařízení je schopno primárně rozšířit komunikační dosah konvenčních analogových radiostanic. Pro reálné legální nasazení je možno připojit též k občanské radiostanici ( CB ) pro pásmo 11m - 27 MHz.

Pro řízení je zvolen jednodeskový počítač Orange Pi One, jež je úzce příbuzný s Raspberry PI 2, čínský klon je nicméně levnější, úspornější.

Model CPU Design Výrobce Technologie Cena
Orange Pi One Cortex A7 Allwinner 28nm 13 USD
Raspberry Pi 2 Cortex A7 Broadcom 40nm 35 USD

Zadání

Navrhněte kontrolér pro rádiový opakovač pro radiostanici FT857 s možností vzdáleného správy přes DTMF, možností hlasových hlášení - stav, čas apod. Dále implementujte detekci a generování Selekt5 (Zvei I) a MDC1200 selektivních voleb.


Konstrukce

HW

Sestava se skládá z řídícího počítače, a radiostanice. Tyto dvě jednotky mezi sebou komunikují přes interface.

Orange Pi One H3

Jednodeskový počítač, čtyřjádro H3 Cortex-A7, 512 Mb RAM.

Interface

Interface obsahuje USB HUB na něž je dále napojen USB/Serial převodník a USB zvuková karta. K radiostanici je poté připojen komunikačním kabelem CAT a kabelem pro přenos audia oběma směry plus klíčování.

Na univerzálním pájecím plošném spoji je poté provedeno galvanické oddělení a vzájmené napojení s kabely jež vedou z radiostanice.

Počítač komunikuje s radiostanicí přes CAT sériové příkazy a zjišťuje touto cestou přítomnost užitečného signálu monitorováním stavu šumové brány. Povel k zahájení vysílání je předán přes sériovou linku signálem DTR jež se dříve používal k HW řízení připravenosti linky ke komunikaci.

Radiostanice

SW

Zdrojový kód byl napsán v jazyce Python 3, distribuce linuxu je zvolena DietPi pro odlehčenou koncepci a snadno dostupné specializované balíčky pro embedded aplikace.

Problémem byl především záznam a přehrávání audio signálu v Pythonu pomocí modulu PyAudio. Vyřešeno přeinstalováním systémových audio ovladačů. Dále se celou dobu vyskytuje problém se zamrznutím sériové linky, tento se nepodařilo nakonec vyřešit a proto tento systém není vhodný ke spolehlivému nasazení do provozu.

Zdrojový kód


Závěr

Podařilo se zprovoznit pouze základní převádění audio signálu. Detekce selektivních voleb se nepodařilo implementovat.

Ukázka

2016/repeater-ctrl.txt · Poslední úprava: 2017/01/16 00:16 autor: Jakub Hoferek