Individální projekty MPOA

Mikroprocesory s architekturou ARM

Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


2017:microzed-lcd

Toto je starší verze dokumentu!


Zadání

S pomocí vývojové desky MicroZed vytvořte driver pro grafický dotykový LCD displej s řadičem RA8875. Vytvořte demonstrační aplikaci s vypisováním textu pomocí fontů. Na displej vypisujte i aktuální souřadnice polohy prstu v případě dotyku displeje.

Úvod

Cílem projektu bylo seznámit se s vývojovými nástroji pro SoC Zynq a s embedded Linuxem, který je pro implemetaci použit. Aktuální stav projektu splňuje pouze první část zadání, tedy vypisování textu na LCD. Dotykové ovládání není funční kvůli prozatím neoběvené chybě periferie vytvořené v prgramovatelné logice Zynqu (FPG) pro řízení LCD.

Použitý HW

Pro realizaci byl použit SOM MicroZed společnosti Avnet doplněný oI/O nosnou desku. Jádrem MicroZedu je Zynq-7000 SoC společnosti Xilinx, který ve společném pouzdře představuje kombinaci FPGA s dvoujádrovým proceseromem ARM Cortex A9. Dále je MicroZed doplněn o USB, Ethernet, QSPI flash paměť, DDR3 RAM (1 GB), slot na microSD kartu apod.

Jko displej byl použit 7 palcový TFT LCD ER-TFTM070-5 s rozlišením 800×480 pixelů, 16 bit barevnou hloubkou a doplněný o rezistiní doykový panel. Dysplej disponuje grafickým kontrolérem RA8875 a pro komunikaci je použito 16 bit paralelní rozhraní. Funkční zapojená testovací sestava je znázorněna na následujícím obrázku: uvodni_fotka.jpg

Komunikace s LCD

Komunikace probíhá po 16 bit standartizovaném paralelním rozhraní pod označením 8080. RA8875 zahrnuje i kontrolér pro rezistivní panel. Komunikace po sběrnici je obousměrná (three-state), pozice z dotykového panelu jsou tak vyčítány po stejné sběrnici, jako jsou zapisována obrazová data.

Použité SW nástorje

  • Vivado Design Suite - Vývojové prostředí pro tvorbu a syntézu programovatelné logiky (FPGA).
  • XSDK (Xilinx Software Development Kit) - Vývojové prostředí využívané pro tvorbu a debuggování aplikace pro Linux.
  • PetaLinux- Nástroj pro kompletní konfiguraci a sestavení embedded Linux systému a import hardwarového popisu.
2017/microzed-lcd.1515976070.txt.gz · Poslední úprava: 2018/01/15 01:27 autor: Tomáš Matějka